Kővágás kézi szerszámokkal

2020.02.03. hírekkővágás

Kővágás kézi szerszámokkal

Kővágás kézi szerszámokkal

Kővágás kézi szerszámokkal

Kézi szerszámmal történő vágásnál a legfontosabb tényező a vágandó felület vastagsága, mivel kézi gépre maximálisan 230mm átmérőjű korongot tudunk biztonságosan feltenni. 230 mm átmérőjű koronggal maximálisan 60-70mm-es vágásmélység érhető el ez nagyban függ a gép fejének kialakításától illetve a korong felfogatásától.

Kétféle vágás lehetséges nedves illetve száraz. Mivel ebben a cikkünkben a kézi vágásról írunk így a száraz vágást fogjuk kivesézni.

Kézi gépekkel száraz vágás lehetséges. Nagy (1800Watt feletti)géppel 230mm-es koronggal tudunk dolgozni, míg kis gépekkel 115 illetve 125mm-es korongok az elterjedtek. Ezeken kívül még léteznek sztenderd átmérők 150mm, 180mm, 200mm, de a leginkább elterjedtek  a  115mm 125mm 230mm-as átmérők.

korongok felfogatása
lehet sima a gépekhez tartozó leszorító csavarral ilyenkor a korongon a belő átmérő 22,24mm.
M14-es menettel rendelkező korongnál egyszerűen a gép tengelyére felcsavarjuk a szerszámot, ha ilyen szerszámmal dolgozunk, akkor lehetőségünk van síkvágásra illetve csiszolni is lehet ezekkel a korongokkal.

Vágásnál az ideális fordulatszám 230mm-es korongnál 6000-6500 fordulat/perc  115 illetve 125mm-es korongok esetében 10000-12000 fordulat/perc

Száraz vágáshoz létezik olcsóbb, szilícium-karbid tárcsa is, amely textilszövet erősítésű műgyanta hordozóanyaggal készül. Hátrányuk, hogy kevésbé ellenállóak, így a használat közben átmérőjük gyorsan csökken. Gyémátszemcsés vágókorongból hatalmas a választék mind árban mind minőségben.

Gyémántszemcsés vágókorongból minden feladatra speciálisan gyártott korongok léteznek, illetve univerzális korongok ezeket ajánlatos használni otthoni vagy hobbi célra. Kisebb munkákra megfelelő választás lehet. Az univerzális korongok tartóssága kisebb ezáltal árban is kedvezőbbek. A minőségi és speciális korongok ára általában magasabb, de tartósságuk sokkal nagyobb, mint egy olcsóbb kategóriás korongé.  Az adott feladatra jól kiválasztott koronggal szebb és gyorsabb eredményt érhetünk el. Ha nem biztos a dolgában kérjen tanácsot elérhetőségeinken.

Gyémántszemcsés korong életlené válása esetén megoldhatja a problémát, ha a koronggal belevágunk homokkőbe vagy samot téglába. Az életlené válás oka lehet, ha a korongunk a nem megfelelő hűtés miatt túlmelegszik, vagy a vágott anyag nem kellőképpen szedi ki a kötőanyagot a gyémántszemcsék közül. A homokkő vagy a samot tégla kvarcszemcséi leszedik az ilyen lerakódást. Ilyenkor az életlenné vált gyémántdarabkákkal együtt a szemcsék kötőanyagának egy része is eltávolítódik, és éles szemcsék kerülnek elő és újra vágásra alkalmas korongot kapunk.

A kézi gépek védelme érdekében hagyjuk dolgozni a korongot, ne erőből próbáljuk megoldani a gyorsabb vágást mivel ezzel hamar tönkretehetjük a gépet.